AMSTERDAM - Nederlandse treinreizigers richting Antwerpen moeten zaterdagochtend rekening houden met vertraging.

Door een spontane staking van treinpersoneel in België rijden de treinen tussen Roosendaal en Antwerpen zeer onregelmatig, meldt ProRail. Het treinverkeer tussen deze twee plaatsen kan dan ook niet worden gegarandeerd, waarschuwt de spoorbeheerder.

Beneluxtreinen

Stoptreinen tussen Roosendaal en Antwerpen en de zogeheten Beneluxtreinen tussen Amsterdam en Brussel rijden zaterdagochtend sporadisch.

De Thalys rijdt wel. De NS geeft een negatief reisadvies voor reizigers die geen kaartje voor de Thalys hebben.

In Vlaanderen is een op de vier treinen uitgevallen. In Wallonië zijn er nagenoeg overal vertragingen van twintig minuten.

Werkdruk

De stakingen zijn ingezet door de onafhankelijke vakbond OVS. Die protesteert tegen de hoge werkdruk bij het Belgisch spoorbedrijf NMBS. De bond wil dat de NMBS meer machinisten in dienst neemt.

De actie duurt de hele dag. Als er de volgende dagen geen overleg komt, organiseert de bond de komende zaterdagen weer stakingen.

Infrabel, de spoorbeheerder, noteerde zaterdagochtend om 9 uur de meeste problemen op de lijnen van Brussel naar Antwerpen, Charleroi en de kust, evenals op de lijn Leuven-Luik.