DEN HAAG - De apothekers starten een campagne tegen een aantal grote verzekeraars omdat die zich te veel bemoeien met de inhoud van de zorg aan patiënten.

De campagne 'Slikt u alles van uw zorgverzekeraar' begint volgende week, zo maakte apothekersorganisatie KNMP zaterdag bekend.

Patiënten die verzekerd zijn bij verzekeraars als Menzis, CZ en Agis krijgen het advies over te stappen. Volgens de apothekers bemoeien deze zich "op detailniveau" met het geneesmiddel waar iemand recht op zou hebben.

Wisselen

"Verzekeraars kunnen de aanspraak van verzekerden op geneesmiddelen maandelijks wijzigen, terwijl verzekerden slechts een keer per jaar van verzekeraar kunnen wisselen. Als je ooit geneesmiddelen nodig hebt, is het heel vervelend om van geneesmiddel te moeten wisselen, niet omdat je arts of apotheker dat adviseert, maar omdat je verzekeraar dat van je verlangt", aldus KNMP-voorzitter Marga van Weelden.

Volgens haar blijkt bovendien uit onderzoek van de Stichting Farmaceutische Kengetallen dat de bemoeienis van verzekeraars meer kost dan oplevert door al het administratieve gedoe eromheen. In posters, dagbladadvertenties en folders bevelen apothekers een aantal verzekeraars aan, zoals Avero Achmea, FBTO en ONVZ.