ZAANDAM - Het geplaagde supermarktconcern Ahold heeft vorige week nieuwe informatie gegeven aan justitie in Nederland en de Verenigde Staten. Het gaat om zogeheten side letters, geheime afspraken tussen Ahold en andere partijen die niet in de contracten staan. Het Openbaar Ministerie (OM) bestudeert de stukken nog.

Ahold en het functioneel parket van het OM dat onderzoek doet voor bijzondere opsporingsdiensten als de FIOD en de AIVD hebben dat woensdag gezegd. "We hebben alle relevante informatie over de side letters uit eigen beweging op 8 april overhandigd", was het enige dat een Ahold-woordvoerster wilde zeggen.

Verder verwees zij naar het persbericht van 24 februari. Die dag maakte Ahold voor het eerst melding van gebleken boekhoudfraude bij de Amerikaanse dochter US Foodservice. Daardoor lagen de inkomsten over de afgelopen twee jaar 500 miljoen dollar lager dan eerder was gerapporteerd.

Ook verklaarde de Zaanse onderneming toen dat zij eerdere financiële resultaten van de dochterondernemingen ICA Ahold, Jeronimo Martins Retail, Bompreco en Paiz Ahold opnieuw moest bepalen. Dat gebeurde omdat de bedrijfsaccountant Deloitte & Touche over nieuwe informatie beschikte. Dat zou kunnen wijzen op geheime afspraken waar de accountant tot dan niets over wist.

Deloitte & Touche weigert tot nu toe zijn handtekening onder de boeken van 2002 te zetten en trok zijn goedkeuring over 2000 en in. De discussie over zeggenschap over de samenwerkingsverbanden in Zweden en Portugal kostte mede topmannen C. van der Hoeven en M. Meurs hun baan. Het gaat erom of Ahold volledige zeggenschap over de dochters had en daarom de omzet volledig mocht meenemen.

De Ahold-woordvoerster zei "volledig mee te werken aan het onderzoek". Ook de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft een kopie van de stille afspraken ontvangen.