SAN JOSE - De verkoop van halfgeleiders is in 2002 opnieuw gedaald. Wereldwijd werd vorig jaar voor 19,7 miljard dollar (18,1 miljard euro) aan halfgeleiders verkocht, tegenover 28 miljard dollar in 2001. Dat heeft de internationale vereniging van halfgeleiderfabrikanten Semi woensdag bekendgemaakt.

De verkopen in 2001 zijn laag in vergelijking met het uitzonderlijk goede jaar 2000. Toen werd voor 47,8 miljard dollar aan halfgeleiders gespendeerd.

De Japanse markt liet de grootste neergang zien. De opbrengsten daalden vorig jaar met bijna de helft tot 3,9 miljard dollar. Europa stond als een na onderste in de lijst van teruggelopen opbrengsten met een daling van 45 procent tot 2,1 miljard dollar.

In de Verenigde Staten komt nog steeds het meeste geld binnen in de halfgeleidermarkt. Vorig jaar was de opbrengst uit verkopen 5,9 miljard dollar. Maar ook daar is de slechte markt te merken, de inkomsten daalden met 27,7 procent. Alleen in Taiwan was een groei te zien van 9 procent naar 3,5 miljard dollar.

Semi-directeur S. Myers noemt 2002 het tweede slechte jaar op rij. "Hiermee is de markt van halfgeleiders teruggevallen naar het laagste niveau sinds 1994." Maar hij is optimistisch over de toekomst. "We verwachten dit jaar een bescheiden groei en compleet herstel in 2004." Dat herstel heeft volgens Myers te maken met verdere invoering van 300 mm halfgeleiders, een nieuwe machine die efficiënter werkt en ook verdere integratie van de nieuwste technologie.

Semi (semiconductor equipment and materials international) opereert wereldwijd. Meer dan 2500 bedrijven hebben zich aangesloten bij de vereniging.