DEN HAAG - In een poging om zwart werk 'te witten' overweegt het kabinet mensen met kleine baantjes, die bijvoorbeeld een dag in de week huishoudelijk werk doen, vrij te stellen van belastingen en premies over hun loon.

De bedoeling is ook om werken financieel aantrekkelijker te maken in sectoren, zoals de schoonmaak, thuiszorg en horeca, waar grote personeelstekorten zijn.

Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat hij hiermee volgend jaar een experiment wil beginnen. Hij denkt aan een vrijstelling van premies en belastingen bij inkomens tot 20 procent van het minimumloon.

Brutoloon

Werksters verdienen nu ongeveer 10 euro zwart per uur. "Dat zullen de mensen ook overhouden als ze hun brutoloon netto krijgen uitbetaald", aldus de PvdA-bewindsman.

Aboutaleb wil beginnen in sectoren waar een grote vraag is naar personeel en waar veel zwart wordt gewerkt, zoals in de schoonmaak. Zijn collega staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) heeft ook al aangegeven aan te willen haken bij het experiment om meer huishoudelijk medewerkers in de thuiszorg te krijgen.

Proef

De proef moet volgens Aboutaleb twee jaar duren om uit te testen of het werkt en er geen ongewenste effecten zijn. Zo zegt hij het project direct stop te kunnen zetten als blijkt dat werkgevers massaal banen gaan opknippen en bijvoorbeeld schoonmakers vijf dagen in de week elke dag bij een ander aan de slag zetten.

Ook vreest de bewindsman voor problemen, doordat mensen niet meer verzekerd zijn voor werkloosheid (WW), ziekte en arbeidsongeschiktheid (WIA).