DEN HAAG - De politie gaat actievoeren voor betere arbeidsvoorwaarden. De vakbonden hebben de cao-onderhandelingen met het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag afgebroken omdat zij het aanbod "veel te mager" vinden.

De bonden overleggen maandagochtend over de vorm waarin de acties worden gegoten.

Dat hebben de politiebonden ACP en NPB laten weten. NPB-voorzitter Hans van Duijn zegt dat er serieuze acties zullen komen, waarbij agenten het werk neerleggen.

Cao-onderhandelaar Wiep van der Pal van de ACP voorspelt "massale acties met een onvriendelijk karakter". Hij sluit niet uit dat komende week al de eerste acties worden gevoerd.

Loonbod

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft afgelopen donderdag haar officiële loonbod op tafel gelegd. Daarin staat dat ze politieagenten de komende twee jaar minimaal 5,75 procent meer loon wil geven.

Toeslag

Daarnaast biedt ze agenten op straat die al een jaar aan de top van hun salarisschaal zitten een toeslag van 100 euro bruto per maand. De vakbonden zouden dat aanbod ook kunnen verruilen voor een loonstijging van 6,75 procent voor alle politiemensen.

"Ik heb een zeer reëel bod voorgelegd", aldus Ter Horst vrijdag na de opschorting van de onderhandelingen. Zij heeft begrepen dat de vakbonden met hun achterban willen overleggen en "wacht hun reactie rustig af".

Inflatie

De ACP concludeert dat politieagenten van dit aanbod weinig overhouden door de voorspelde inflatie in 2008 en 2009. Van der Pal eist daarom een loonsverhoging van 200 euro netto per maand, die begin volgend jaar moet ingaan. "Het gaat uiteindelijk toch om het besteedbaar inkomen van de agenten."

Net als de ACP heeft ook de NPB er moeite mee dat de extra toelage voor de agenten op straat ten koste gaat van de loonsverhoging van andere politiemensen. De NPB wil uitkomen op 7 procent loonstijging over twee jaar.

Het actieoverleg wordt maandag ook bijgewoond door de politiebonden ANPV en VMHP.