LEIDSCHENDAM - Winkeliers in Nederland willen een verruiming van de regels voor de verkoop van vuurwerk. Volgens hen kan zo de toenemende illegale handel van vuurwerk de wind uit de zeilen worden genomen.

Dat stelt de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), de koepelorganisatie van werkgevers in de detailhandel, in een brief aan het ministerie van VROM. Een woordvoerder van de raad bevestigde vrijdag een bericht hierover in De Telegraaf.

De winkeliers willen dat er direct na de kerstdagen extra verkoopdagen komen in plaats van de huidige drie (dit jaar vrijdag, zaterdag en maandag). Verder zou het aantal kilo's vuurwerk dat een klant mag meenemen omhoog moeten van 10 naar 25 kilo.

Minder druk

Bij de winkels zou het dan minder druk worden, waardoor de consument minder snel naar het buitenland (met name België) uitwijkt. Daar is de handel veel vrijer. De RND schat dat circa 15 procent van het vuurwerk in ons land illegaal is. Een ander voordeel is volgens de raad dat de winkels minder hoeven op te slaan, wat goed is voor de veiligheid.

Vorig jaar werd in Nederland voor 55 miljoen euro aan vuurpijlen, rotjes en ander sier- en knalwerk verkocht. Dat was een record.

Overigens heeft de raad hoge verwachtingen van de verkoop van vuurwerk via internet. De klant kan daarbij steeds vaker op filmpjes zien hoe het spul werkt. De bestelling dient wel in de winkel te worden afgehaald.