NAARDEN - Ongeveer 4,5 procent van de werknemers in Nederland is op het werk slachtoffer van pesterijen. De leidinggevende is vaak de dader.

Dit blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau ZebraZone onder 2230 werknemers.

In 34 procent van de gevallen is de leidinggevende betrokken bij pesterijen, zeggen de slachtoffers. Bijna even vaak (32 procent) zijn het mensen van buiten, zoals klanten of leerlingen.

Groepen collega's zijn bij een kwart van de pesterijen betrokken en in een op de zes gevallen is één collega de dader.

Gevolgen

De gevolgen van het gepest zijn groot, zowel voor het slachtoffer als voor de organisatie. Slachtoffers hebben meer last van stress en voelen zich minder gezond. Zij verzuimden het afgelopen jaar gemiddeld 20,5 dagen, terwijl niet-gepeste collega's gemiddeld 6,4 dagen ziek thuis waren. Werknemers die gepest worden, presteren ook minder, vinden zij zelf.

In Frankrijk en België is volgens dit onderzoek pesten op het werk een groter probleem. Daar klaagt respectievelijk 12 en 16 procent van de werknemers erover.

In een rapport dat het ministerie van Sociale Zaken vorige maand naar de Tweede Kamer stuurde, kwam juist naar voren dat in Nederland werknemers vaker klagen over pesterijen en intimidatie op het werk dan gemiddeld in andere Europese landen.