DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) wil politieagenten de komende twee jaar minimaal 5,75 procent meer loon bieden. Daarnaast wil ze agenten op straat die al een jaar aan de top van hun schaal zitten, een toeslag van 100 euro bruto per maand geven.

Als de vakbonden afzien van die toeslag, wat Ter Horst niet hoopt, zou het salaris voor alle politiemensen extra omhoog kunnen gaan. De minister biedt dan 6,75 procent over twee jaar, zo heeft ze donderdag laten weten.

Onderhandelingen

De informele onderhandelingen over een nieuwe cao liepen vorige maand vast. De bonden eisten daarop dat de minister uiterlijk 7 december een formeel bod op tafel zou leggen.

De politiebond ACP, die 23.000 van de 53.500 werknemers bij de politie vertegenwoordigt, wil een loonsverhoging van 200 euro netto per maand. Volgens de bond voelen agenten zich onderbetaald en ondergewaardeerd.

Inkomen

Het beeld dat ze slecht betaald worden, klopt volgens Ter Horst echter niet. Ze wijst erop dat het grootste deel van de politiemensen een bovenmodaal inkomen heeft.

Ongeveer de helft verdient 1,5 keer modaal. Vooral de jongeren verdienen minder, omdat ze nog aan het begin van hun carrière staan.

bonus

De minister wil politiemensen bij wijze van proef een bonus geven als ze extra zondagen werken bovenop de 26 zondagen die nu gebruikelijk zijn.

Ze krijgen dan 500 euro per jaar bij vijf extra zondagen en daarna 100 euro per zondag, met een maximum van dertien zondagen.

Compensatie

Ook biedt Ter Horst een maandelijkse compensatie van 69 euro bruto voor elk studerend kind van boven de achttien. Agenten met studerende kinderen in deze leeftijd zijn er vorig jaar op achteruit gegaan.

De ACP moet het bod nog bestuderen, maar na een eerste snelle lezing "hebben we er nog geen goed gevoel over", zei cao-onderhandelaar Wiep van der Pal. "We hebben niet de verwachting dat we er nu uitkomen."

NPB

De Nederlandse Politie Bond stelt dat het op het eerste gezicht lijkt of de minister niet op de goede knoppen heeft gedrukt.

Vrijdag worden de onderhandelingen hervat, waarbij de bonden uitleg over de voorstellen zullen vragen.