SCHEVENINGEN - Het bestuur van ING gaat de komende jaren een stuk meer verdienen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de beloning van de top van de bankverzekeraar 40 procent achter ligt bij besturen van vergelijkbare bedrijven. Die achterstand lopen bestuursvoorzitter Kist en zijn collega's de komende drie jaar in.

Dat kondigde president-commissaris C. Herkströter dinsdag aan bij de aandeelhoudersvergadering van ING. Om het gat in te lopen moet de huidige beloning met ruim 60 procent stijgen. Bovendien zal de beloning meer van prestaties afhankelijk worden door een nieuw optie- en aandelenplan. Topman Kist verdiende in 2002 700.000 euro, zijn Amerikaanse collega F. Hubbel 1,4 miljoen euro.

Nog geen voorspelling over resultaat

De loonsverhoging staat in groot contrast met het onheil dat ING predikt over het lopende boekjaar. Vanwege grote economische en politieke onzekerheid wil de bankverzekeraar nog geen voorspelling doen over het resultaat in 2003. Financiële topman C. Maas noemde dinsdag nadrukkelijk ook de onrust rond de longziekte SARS als belangrijke factor van onzekerheid.

ING neemt maatregelen om de slechtere omstandigheden op te kunnen vangen en snijdt flink in de kosten. De bankverzekeraar gaf tegenover de aandeelhouders aan de komende jaren 1000 tot 1500 banen per jaar te schrappen. Dat kan volledig opgevangen worden door natuurlijk verloop, zo benadrukte topman E. Kist.