DWASHINGTON - De Amerikaanse president Bush en minister van Financiën Henry Paulson presenteren later op donderdag een plan om te voorkomen dat honderdduizenden Amerikanen hun huis uit worden gezet omdat zij de hypotheekrente niet meer kunnen betalen.

Een golf van executieveilingen van huizen zou een nieuwe slag aan de Amerikaanse economie kunnnen toebrengen.

Bevriezen

Het plan is volgens ingewijden gericht op het bevriezen van de stijgende rente op hypotheken die zijn verstrekt aan mensen met een laag inkomen en weinig onderpand.

Deze groep zogeheten 'subprime-hypotheekbezitters telt ongeveer twee miljoen Amerikaanse huiseigenaren.

Rente

De subprime hypotheken bieden in de eerste paar jaar een laag rentetarief, daarna loopt de rente sterk op. Volgens sommige schattingen zouden een half miljoen Amerikanen hun huis de komende tijd kunnen kwijtraken omdat zij niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Paulson

Paulson heeft in overleg met hypotheekverstrekkers, investeerders en andere financiële instellingen een plan uitgewerkt om de rente voor een bepaalde groep subprime-huiseigenaren vijf jaar vast te zetten.

Een andere groep, met een betere kredietwaardigheid zal volgens bronnen worden gestimuleerd om hun lening over te sluiten voor een 'normaal' tarief. Sommige mensen zullen moeten terugkeren naar de huurmarkt.