DEN HAAG - Een op de zes consumenten die de afgelopen drie jaar gewisseld zijn van bank ondervindt daarbij obstakels, zoals een weinig behulpzame 'oude' bank. De overstappers waarderen de Overstapservice van de gezamenlijke banken met gemiddeld een 7,3.

Dat meldde de Consumentenbond donderdag op basis van een eigen onderzoek. Obstakels zijn een weinig behulpzame oude bank, het overal zelf achteraan moeten en banken die te weinig of onjuiste informatie geven over de gevolgen van overstappen voor gebruik van pinpas, creditcard of stortingen op rekening.

Een groot voordeel is het volgens consumenten dat banken er met de Overstapservice voor zorgen dat automatische incasso's naar de nieuwe rekening worden omgeboekt.

De bond ondervroeg bijna 14.000 mensen, van wie 14,4 procent de afgelopen drie jaar van bank wisselde. Ruim een derde van de overstappers maakte gebruik van de Overstapservice.

ABN Amro

Nieuwe ABN Amro-klanten zijn het meest tevreden over de service met een cijfer van gemiddeld 7,6. Nieuwe klanten van de Postbank zijn het minst tevreden (6,7).

De Overstapservice wordt momenteel formeel geëvalueerd door het ministerie van Financiën en maatschappelijke belangenorganisaties, waaronder naast de Consumentenbond ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en MKB Nederland.

De NVB riep de Overstapservice in 2004 in het leven. De resultaten van de evaluatie worden over ongeveer twee weken verwacht.