DEN HAAG - Minister Hoogervorst (Financiën) vindt dat directeur Cerfontaine van Schiphol en de rest van de luchthaventop over dit jaar geen forse bonussen mogen opstrijken. Hij stuurt het bedrijf daarom binnenkort een brief waarin hij oproept om "matiging in acht te nemen". Dat zei de VVD-bewindsman dinsdag in de Tweede Kamer.

Schiphol maakt een moeilijk jaar door. De luchtvaart zit in de hoek waar de klappen vallen door de oorlog in Irak en de angst voor het mysterieuze SARS-virus. De luchthaven, die voor 75 procent in handen is van de Staat, moet daarom bezuinigen.

De Centrale Ondernemingsraad van Schiphol trok maandag aan de bel over de fors hogere bonussen die de luchthavendirectie vorig jaar heeft gekregen, terwijl toen al bekend zou zijn geweest dat de luchtvaart het moeilijk zou krijgen. "Waarom heeft de directie toen geen geld opzij gezet om de klap op te vangen in plaats van nu plotseling te bezuinigen?", vroeg COR-voorzitter Weernink zich af.

Hoogervorst zei "kritische vragen" te hebben gesteld over de hogere beloning van gemiddeld 25 tot 30 procent in de top en 42 procent voor Cerfontaine. Hij hield de Kamer echter voor dat 2002 "een uitstekend jaar" is geweest voor Schiphol en dat er vorig jaar "geen bijzondere offers zijn gevraagd aan het personeel". Daardoor pakte de 'prikkelbonus' voor de top gunstig uit.

De hoogte van de bonussen voor de directieleden wordt bepaald aan de hand van verscheidene doelstellingen, zoals die voor het financiële resultaat van Schiphol. Tegenvallende cijfers hebben een negatieve invloed op de beloning van de top, zei een woordvoerster van de luchthaven dinsdag. De salarisverhoging van de directie is dit jaar teruggeschroefd van 3 naar 2 procent, om "in de pas te lopen met de rest van het personeel", aldus de zegsvrouwe.