LEUSDEN - Politieagenten dreigen actie te gaan voeren. Als minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vrijdag geen redelijk bod voor een nieuwe cao heeft gedaan, zijn "harde" acties onontkoombaar.

Dat heeft de politiebond ACP, die 23.000 van de 53.500 werknemers bij de politie vertegenwoordigt, woensdag laten weten. De informele onderhandelingen over een nieuwe cao liepen vorige maand op niets uit.

Ter Horst zegde daarop toe uiterlijk 7 december een formeel bod te doen. De bonden hadden haar dit ultimatum gesteld. De ACP eist een loonsverhoging van 200 euro netto per maand. Het ministerie kwalificeerde dat eerder als "zeer hoog".

Ontevreden

Leden van de ACP zijn zeer ontevreden over de houding van de minister, zo bleek de afgelopen tijd tijdens ledenraadplegingen. "Ze voelen zich niet serieus genomen. De minister praat over haar waardering en respect voor de politie, maar haar daden blijven achter", aldus de politiebond. Ruim 2000 agenten hebben hun ontevredenheid geuit in petities aan Ter Horst.

Een woordvoerder van de ACP kon nog niet zeggen welk soort acties zijn te verwachten. Het worden in elk geval geen ludieke acties, zei hij.

De minister zal uiterlijk vrijdag een bod doen. Volgens haar woordvoerder wordt dat een "goed bod", dat recht doet aan het zware, verantwoordelijke en risicovolle werk van de politie.