BRUSSEL - Eurocommissaris Neelie Kroes heeft een kartel van producenten van chloropreen rubber beboet voor in totaal 243,2 miljoen euro. Chloropreen rubber wordt gebruikt voor condooms, schoenzolen, duikpakken en industriële aandrijfriemen.

Het kartel maakte onderling verboden prijsafspraken tussen 1993 en 2002. De boetes zijn voor de bedrijven Bayer, Denka, DuPont, Dow, ENI en Tosoh.

Het Duitse Bayer kreeg een boete van 201 miljoen euro compleet kwijtgescholden omdat het het kartel bij Kroes opbiechtte. De boete voor het Italiaanse ENI werd door Kroes met 60 procent verhoogd omdat ENI al eerder voor vergelijkbare overtredingen was beboet.

Liftfabrikanten

Kroes heeft nu dit jaar voor meer dan 3,3 miljard euro aan boetes uitgegeven voor verboden prijsafspraken. Eerder dit jaar legde ze liftfabrikanten een recordboete van 992 miljoen euro op.

Heineken, Grolsch en Bavaria kregen samen 274 miljoen euro boete wegens jarenlange illegale marktafspraken. Het boetegeld gaat terug naar de lidstaten van de Europese Unie.