AMSTERDAM - De eerste kwartaalcijfers van dit seizoen zijn bemoedigend gebleken voor beleggers. De Amerikaanse banken Citigroup en Bank of America luidden met hun resultaten op maandag de koersstijgingen in van veel financiële waarden. Ook de kwartaalcijfers van de computergigant IBM en het elektronicaconcern Philips pakten gunstig uit.

Beursstemming (video): Meevallende cijfers zorgen voor optimisme.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Philips verliest volgens verwachting.
KPN sluit een gunstige lening af van 1,5 miljard euro. En Draka in de race voor levering kabels JSF.

In Amsterdam stond de AEX-index dinsdag aan het einde van de ochtend 8,2 punten (2,9 procent) hoger op 287,05. Vrijwel alle hoofdfondsen stonden op winst. De lijst werd aangevoerd door kantoorhandelaar Buhrmann met een stijging van 8 procent. Verzekeraar Aegon koerste 6 procent hoger. De financiële instellingen ING, Fortis en ABN Amro wonnen ook elk ongeveer 4 tot procent.

Philips leed over de eerste drie maanden een verlies van 69 miljoen euro. Dat was net iets beter dan analisten hadden verwacht, al viel de omzet hen tegen. Zij denken dat het concern zijn zaakjes op orde begint te krijgen. Het aandeel koerste na de publicatie 4,4 procent hoger op 16,85 euro.

Na Philips komen ASML en Akzo Nobel woensdag met hun kwartaalresultaten. De maker van chipmachines ASML won 1,6 procent. Het chemieconcern Akzo Nobel was het enige AEX-fonds dat moest inleveren: 0,8 procent.

KPN steeg 2,5 procent. Het telecombedrijf heeft een oude lening weten om te ruilen voor een nieuwe met gunstiger voorwaarden.

Midkap

De MidKap won 0,6 procent op 264,93 punten. Hier koerste Draka bijna 6 procent hoger. Het kabelbedrijf dingt mee voor een opdracht voor het gevechtsvliegtuig JSF. De uitzendbedrijven Randstad en Vedior zaten in de lift door de cijfers van de Zwitserse branchegenoot Adecco. Vedior koerste 3,2 procent hoger en Randstad pakte een winst van 4,1 procent.

Grootste verliezer op de Midkap was Vendex KBB. Het detailhandelsconcern zucht al enkele dagen onder een neerwaartse bijstelling door kredietbeoordelaar Standard & Poor's. Het aandeel verloor 1,8 procent.

De beurs van Londen was 1,3 procent hoger. In Parijs stond de beursindex op een winst van 2,45 procent en in Frankfurt lag de gemiddelde koersstijging op 2,55 procent. De stemming op de Europese beurzen werd mede bepaald door de gunstig uitgepakte kwartaalcijfers van IBM. Dit computerconcern maakte maandag na het sluiten van de beurs in New York zijn cijfers bekend.

Op de beurs van Londen stond Invensys bovenaan met een koersstijging van tegen de 10 procent. Deze automatiseerder liet dinsdagmorgen weten verder te willen reorganiseren. Het wil af van onder meer het Nederlandse Baan, dat het in 2000 kocht.

Een andere grote stijger was Adecco, het grootste uitzendconcern ter wereld. De resultaten over het eerste kwartaal van het Frans-Zwitserse concern vielen alleszins mee. De koers van het aandeel steeg met 13 procent. Verder meldde het Zwitserse farmaconcern Novartis meevallende kwartaalcijfers. Die werden beloond met een koersstijging van 1,5 procent.

Euro

De euro was lager. Dinsdag tegen het middaguur stond de koers op ,0745 dollar na maandag te zijn uitgekomen op 1,0795 dollar. Tegenover het pond sterling ging de Europese munteenheid omlaag van ,6860 tot 0,6845.