BRUSSEL - België, Nederland en Luxemburg overleggen 17 januari over invoering van een kilometerheffing. Dat heeft de Vlaamse premier Kris Peeters dinsdag gemeld.

De Nederlandse regering besloot vrijdag om de kilometerheffing in te voeren per 2011 voor vrachtwagens, zo mogelijk gelijktijdig met België en Frankrijk. Een jaar later moeten ook auto's per kilometer betalen.

Vlaanderen besloot in oktober tot een kilometerheffing voor vrachtwagens. Voor personenwagens is nog niets beslist. De heffing volgt op een idee voor een Belgisch wegenvignet. Dat stuitte op bezwaren van de Europese Commissie.

Hetzelfde

Het overleg in januari moet ertoe leiden dat het systeem in de hele Benelux zoveel mogelijk hetzelfde is.

Vlaams premier Peeters staat in eigen land onder druk om op te schieten met kilometerheffing. Het socialisch Kamerlid Flor Koninckx (Sp.a) wees erop dat Nederland al wetten aan het wijzigen is en dat dit ook in Vlaanderen nog moet gebeuren: "We moeten maken dat we de trein niet missen", zei Koninckx.

Eurlings

Peeters zei dat hij minister Camiel Eurlings (Verkeer) vorige maand nog had gesproken. Volgens de minister-president wordt er "naar een maximale afstemming" gestreefd, ook bij de timing.

In België denkt men echter verdeeld over kilometerheffing. Wallonië wil toch doorgaan met het wegenvignet. Desnoods alleen, liet minister Michel Daerden onlangs weten.