BRUSSEL - Bedrijven mogen vanaf januari 2010 de btw van facturen uit de hele EU in eigen land verrekenen. Ministers van Financiën van de 27 EU-landen zijn het daar dinsdag over eens geworden.

Ondernemers moeten de buitenlandse btw-betalingen nu nog terugvragen in het buitenland. Kleine bedrijven laten dat vaak maar zitten. Ze vinden het te veel rompslomp.

De eenvoudigere btw-afhandeling moet het bedrijven makkelijker maken te exporteren in de Europese Unie. Het moet ook fraude helpen bestrijden, redeneerde toenmalig Europees Commissaris Frits Bolkestein (Belastingen) in 2003 toen hij met het voorstel kwam.

Opzet is dat de belastingdiensten van de EU-landen onderling vervolgens de btw-afdrachten gaan verrekenen.

Kussen

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Belastingen) zei "heel erg blij" te zijn met het akkoord. "Dit scheelt bedrijven heel veel irritatie en een substanteel geldbedrag."

De Jager spreekt over "de ingrijpendste belastingaanpassing in de EU sinds 1992". De CDA'er zegt zelf een grote rol te hebben gespeeld bij het compromis. Hij fluisterde een voorstel in dat grote dwarsligger Luxemburg overhaalde: "Premier Jean-Claude Juncker van Luxemburg kon me wel kussen".

RTL

Luxemburg had bezwaar tegen een aanpassing van regels voor mediabedrijven. Het land had geclaimd 180 miljoen euro per jaar te verliezen als grote mediabedrijven als RTL elders btw gaan betalen. Compromis is dat mediabedrijven tot 2015 nog btw afdragen in het land van vestiging in plaats van het land van de klant. Luxemburg mag daarna vier jaar lang inningskosten inhouden bij het doorgeven van de btw-afdrachten aan andere landen.

Tankbonnetje

De tv-giganten zijn nu in Luxemburg gevestigd omdat ze daar slechts 3 procent btw hoeven te betalen in plaats van bijvoorbeeld 19 procent in Nederland.

Ondernemers reageren verheugd op het akkoord. "Zakendoen binnen de Europese Unie wordt een stuk eenvoudiger', zegt de verladersorganisatie EVO. "Het is nu erg tijdrovend en ingewikkeld om bijvoorbeeld de btw op een tankbonnetje terug te vragen. Ieder land heeft eigen procedures en formulieren. Het kan nu soms jaren duren voordat de btw daadwerkelijk op de rekening staat bijgeschreven."