DEN HAAG - Het plan om pasfoto's voor reisdocumenten aan de gemeentebalie te laten maken, lijkt definitief van de baan. De Tweede Kamer heeft staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) dinsdag gevraagd af te zien van dit voornemen.

Eerder al werd duidelijk dat een compromisvoorstel over deze kwestie geen steun kreeg.

Fotowinkels

De Kamer vindt het niet noodzakelijk om de gezichtsopnamen voor paspoorten in gemeentehuizen te laten maken. Daarom kan de regering dit werk beter overlaten aan fotowinkels.

Bijleveld kondigde deze zomer aan dat gemeenten zelf alle gezichtsopnames gaan maken voor paspoorten. Met de maatregel wilde zij de administratieve lasten voor burgers verminderen en fraude tegengaan.

Sjoemelen

Wanneer de gezichtsopnames en de vingerafdrukken voor nieuwe paspoorten gelijktijdig in het gemeentehuis worden genomen, is sjoemelen moeilijker.

Onder druk van de fotobranche en het ministerie van Economische Zaken sloot de staatssecretaris vorige maand een compromis waarin zowel opnames van gemeenten als die van fotografen zouden worden geaccepteerd.

De Kamer vindt dat zij daarmee haar eigen veiligheidsargument onderuit heeft gehaald. Het compromis heeft volgens een meerderheid duidelijk gemaakt dat de pasfoto's nog gewoon in de winkel gemaakt kunnen worden en dus is er geen reden om die bestaande praktijk te veranderen.