DEN HAAG - FNV-voorzitter Agnes Jongerius en haar CNV-collega René Paas willen donderdagmorgen voor de Tweede Kamer letterlijk een noodklok luiden over de postwet.

Een debat over die wet gaat overigens op die dag hoogstwaarschijnlijk niet door. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken buigt zich nog over de ontwikkelingen op de Duitse postmarkt en heeft om uitstel gevraagd.

Minimumloon

De Duitse regering wil een wettelijk minimumloon invoeren voor de postsector. Volgens TNT-topman Peter Bakker kan zijn bedrijf dan niet eerlijk concurreren met Deutsche Post.

Voor de Tweede Kamer en het kabinet is van belang dat er binnen de Europese Unie een zogeheten gelijk speelveld bestaat. De ingangsdatum van de liberalisering van de Nederlandse postmarkt, 1 januari 2008, zou daarom nog kunnen worden uitgesteld.

Concurrentie

Om zich voor te bereiden op de scherpe concurrentie die in een vrije postmarkt ontstaat, zijn de postbedrijven in ons land steeds meer overgegaan op betaling op basis van stukloon in plaats van uurloon. Volgens de vakbeweging werken inmiddels 27.000 postbezorgers op basis van "opdracht" en hebben ze dus geen dienstbetrekking.

De vakbonden vestigen hun hoop op de Tweede Kamer om de arbeidsvoorwaarden van de postbezorgers te beschermen. Het kabinet heeft er op zichzelf geen moeite mee dat het bezorgen van post gezien wordt als een bijbaan, maar wil wel bereiken dat de contracten met de postbezorgers zo worden opgesteld dat ze in de praktijk toch aan een minimumloon komen.