DEN HAAG - Nederlanders produceren het meeste oud papier in de periode voor pakjesavond.

"De inzameling van oud papier kent ieder jaar in november een enorme piek. Er geldt dan een toename van bijna 20 procent ten opzichte van het jaarlijkse gemiddelde", aldus een woordvoerder van de Federatie Nederlandse Oudpapier Industrie (FNOI) dinsdag.

Veroorzakers van de piek zijn volgens de FNOI de reclamebrochures met aanbiedingen voor de feestdagen. "Vanaf eind oktober tot en met eind november wordt er overal in het land fors meer papier ingezameld", aldus de zegsman.

Volgens de brancheorganisatie van de oudpapierindustrie wordt jaarlijks zo'n 2,6 miljoen ton oud papier ingezameld. Ruim 1,1 miljoen ton is afkomstig van particulieren.

Papierbak

Ook de periode na pakjesavond is voor de inzamelaars van oud papier een drukke tijd, omdat veel pakpapier in de papierbak terechtkomt. Maar volgens de woordvoerder is deze extra toestroom geen piek te noemen.

Surprises

Wat de papierverwerkers in de weken na 5 december wel meer werk oplevert, zijn de surprises. "Veel mensen gooien de resten van hun surprises gewoon bij het oud papier, terwijl in deze bouwsels vaak materialen zijn verwerkt die helemaal niet in de papierbak horen", aldus de zegsman.