LONDEN - Het Britse Invensys wil af van Baan, het Nederlandse softwarebedrijf dat het drie jaar geleden kocht. De industriële automatiseerder liet maandag weten geld nodig te hebben voor pensioenverplichtingen en schuldvermindering.

Invensys maakte eerder dit jaar bekend fors te moeten afschrijven op Baan, dat in 2000 voor 711 miljoen euro werd overgenomen. Het Nederlandse IT-bedrijf telt 3000 werknemers, van wie er duizend in Nederland werken.

Behalve Baan wil Invensys nog meer bedrijfsonderdelen verkopen of gedeeltelijk afstoten en zich concentreren op de onderdelen waar de meeste groei in zit.

Op de beurs heeft Invensys dit jaar al driekwart van zijn waarde verloren. Het nieuws om zich op de kerntaken te concentreren viel dinsdagochtend goed bij de beleggers. Invensys was de grootste stijger op de effectenbeurs van Londen met een koerswinst van bijna procent.

Vakbond teleurgesteld

De vakbond RMU zegt er teleurgesteld over te zijn dat Invensys niet de stabiele partner is die het bij de overname in 2000 nog leek te zijn. "De laatste tijd bleek al dat Invensys niet kon en wilde investeren in Baan. Onder personeel en klanten groeide daardoor de onzekerheid", aldus vakbondsonderhandelaar C. Baggerman.

De vakbond uit Veenendaal vreest dat een nieuwe eigenaar opnieuw gaat reorganiseren bij de IT-bedrijf uit Barneveld. "Erg jammer, gezien alle achterliggende reorganisaties".