AMSTERDAM - De aandeelhouders van TomTom, de producent van navigatiesystemen, hebben hun goedkeuring verleend aan de overname van kaartenmaker Tele Atlas. Dat bleek dinsdag tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

Bestuursvoorzitter Harold Goddijn van TomTom zei tijdens de vergadering dat hij verwacht dat de Europese Commissie toestemming zal geven voor de overname. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie kondigde onlangs aan dat het de geplande overname extra onder de loep neemt.

Met Tele Atlas zou TomTom een van de twee wereldwijd actieve producenten van digitale kaarten in handen krijgen. De andere, het Amerikaanse Navteq, komt zo goed als zeker in handen van de Finse mobieltjesmaker Nokia. De Europese Commissie wil zekerheid dat de concurrentie op de navigatiemarkt niet lijdt onder het samengaan van TomTom en Tele Atlas. Het onderzoek moet rond maart 2008 zijn afgerond.

Aandelenuitgifte

TomTom heeft al ongeveer 30 procent van Tele Atlas in handen en verwacht de overname in april 2008 af te ronden. Maandag rondde het bedrijf een aandelenuitgifte af die 457 miljoen euro heeft opgeleverd. Dat geld gebruikt TomTom om het bod op Tele Atlas (totale waarde 2,9 miljard euro) te financieren. Volgens financieel directeur Marina Wyatt beschikt het bedrijf nu over voldoende kapitaal en zijn meer aandelenemissies niet nodig.

Beleggers reageerden negatief op de aandelenuitgifte, die leidt tot verwatering van het aandeel. TomTom daalde aanvankelijk meer dan 10 procent, en sloot uiteindelijk 5,9 procent lager. Het was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen op de somber gestemde beurs in Amsterdam.