AMSTERDAM - Winkelketen Blokker haalt ronde snackschalen terug uit de filialen. Dergelijke schalen die bij de Blokker-winkels in België werden verkocht, bleken het schadelijke gas formaldehyde te bevatten.

Nadat in België de schalen waren teruggeroepen, besloot Blokker dinsdag in Nederland hetzelfde te doen. Bij gebruik van de schaal kan het gas op den duur in de snacks terechtkomen.

Zekerheid

"We voeren een ander assortiment dan in de Belgische winkels, maar voor alle zekerheid halen we de schalen toch uit de Nederlandse schappen", aldus een woordvoerster van het winkelbedrijf.

Blokker laat de ronde blauwe snackschaal met vier vakken nader onderzoeken. De keten verwacht over twee weken de uitslag.

Formaldehyde is een kleurloos gas dat sterk prikkelend ruikt. Het wordt onder meer gebruikt in bouw- en decoratiematerialen, verfsoorten en lijm. Ook in sigarettenrook zit het gas. Het irriteert de slijmvliezen en kan eczeem veroorzaken of verergeren.

Inleveren

Consumenten die al een schaal hebben, kunnen het product inleveren bij het filiaal waar ze het hebben gekocht. Ze krijgen hun geld terug.