ZEEWOLDE - Autoproducent Spyker Cars voert gesprekken met een groot aantal investeerders in het kader van de voorgenomen herfinanciering van de onderneming. Met een van hen, ACI, is een intentieverklaring getekend. Dat heeft Spyker dinsdag bekendgemaakt.

Een woordvoerder van Spyker wilde niet zeggen wat de intentieverklaring met ACI, gevestigd in Liechtenstein, behelst. De Telegraaf meldde dinsdagochtend dat de investeerder een meerderheidsbelang in Spyker na zou streven door onder meer de belangen van de familie Mol en bestuurslid Victor Muller op te kopen.

In afwachting van de reactie van Spyker op het krantenartikel had de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de handel in het aandeel op het Damrak stilgelegd. Na de mededelingen van de autofabrikant werd de handel hervat en spoot het aandeel met ruim 70 procent omhoog naar 4,70 euro.

ACI

Spyker zegt niet op de hoogte te zijn van plannen van ACI of de andere investeerders om een meerderheidsbelang in het bedrijf te nemen. Daarnaast is Muller volgens het bedrijf niet van plan zijn belang van 11 procent te verkopen. De familie Mol heeft 26 procent van de aandelen Spyker in handen.

De zegsman wilde evenmin kwijt met hoeveel partijen Spyker in gesprek is. Ook hult het bedrijf zich in stilzwijgen over de verkoopcijfers over de laatste paar maanden. Spyker wil hier pas op ingaan als de financiële afwikkeling van de verkoop van het Formule 1-team is afgerond. Dit stond gepland voor begin december, een deadline die het bedrijf "niet al te ver wil oprekken."

Formule-1

Spyker verkocht zijn verlieslatende renstal in oktober van dit jaar na amper een jaar actief geweest te zijn in het miljoenencircus van de Formule-1 autosport. De AFM tekende echter bezwaar aan tegen de manier waarop de aankoopsom in de boeken is verwerkt en eiste herziening van de jaarrekening over 2006.

De autobouwer uit Zeewolde maakte eerder dit jaar bekend een winst te hebben geboekt van ruim acht ton. Na het protest van de AFM wijzigde Spyker de aankoop in de boekhouding en maakte als gevolg daarvan bekend dat het vorig jaar een verlies leed van 1,3 miljoen euro.