DEN HAAG - De VVD wil de successierechten die over erfenissen moeten worden betaald fors verlagen. Ze komt daartoe in haar tegenbegroting voor 2009 met een voorstel.

De partij kondigt dat dinsdag aan op haar website. Partijleider Mark Rutte noemt de erfbelasting "de meest onrechtvaardige belasting die er bestaat". Hij wijst erop dat burgers al inkomstenbelasting en vermogensbelasting moeten betalen. "Als je dan overlijdt komt de Belastingdienst voor de derde keer langs."

De tarieven voor successierechten lopen nu nog op tot 68 procent. In de VVD-plannen wordt 50 procent het maximum. Ook willen de liberalen de vrijstellingen voor de erfbelasting verhogen. Voor echtgenoten moet er een vrijstelling komen van 1 miljoen euro, zodat "alleen miljonairs nog belasting betalen".

Overbodige uitgaven

De VVD wil voor haar plan 1 miljard euro uittrekken. Om dat bedrag bij elkaar te krijgen, schrapt ze "alle overbodige uitgaven" van het huidige kabinet. Ook in haar tegenbegroting voor 2008 maakt de VVD al voor 1 miljard euro aan nieuwe uitgaven ongedaan.