RIJSWIJK - Duizenden mensen in Groningen en Friesland dreigen volgende week niet met de trein te kunnen reizen, omdat vervoeder Arriva weigert een contract met spoorbeheerder ProRail te ondertekenen.

Een woordvoerster van Arriva heeft dinsdag een bericht daarover in De Telegraaf bevestigd. De vervoerder vindt dat ProRail te veel alleen intenties uitspreekt om het treinverkeer te verbeteren zonder concrete toezeggingen te doen.

Ook op de lijn tussen Dordrecht en Geldermalsen, waar Arriva eveneens voor het treinverkeer verantwoordelijk is, rijden de treinen vanaf volgende week mogelijk niet.

Afspraken

Arriva, dat het aantal reizigers de afgelopen tijd sterk heeft zien groeien, wil meer treinen laten rijden en afspraken maken over verbetering van het spoor en ophoging van de perrons.

De woordvoerster beseft dat de reizigers dreigen te worden gedupeerd, maar "we moeten nu een vuist maken om zaken voor hen gedaan te krijgen".

Toestemming

De nieuwe dienstregeling, 'het spoorboekje', gaat zondag in. Voor die dag moeten vervoerders een contract met ProRail tekenen, anders krijgen ze geen toestemming de treinen te laten rijden.