AMSTERDAM - Het elektronicaconcern Philips heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 69 miljoen euro. In dezelfde periode van 2002 realiseerde de onderneming nog een winst van 9 miljoen. Dat heeft Philips dinsdag gemeld bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

Video: Analyse Philips: Sterke stabiele divisies, aandeel kopen

De omzet daalde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met procent tot 6,5 miljard euro. Als belangrijke oorzaken noemde Philips de verzwakking van de Amerikaanse dollar en een verminderd consumentenvertrouwen. Het concern verkocht meer tegen lagere prijzen. De omvang van de verkopen steeg met 8 procent.

Ook het bedrijfsresultaat nam af. Dat daalde van 73 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2002 naar 32 miljoen euro dit jaar.

Philips verwacht op de korte termijn geen economisch herstel. Om het resultaat op peil te houden, richt de onderneming zich onder meer op verbetering van de productiviteit en afname van de kosten. Bij de divisie Medische Systemen werd al 214 miljoen bespaard. Voor heel 2003 verwacht Philips op een totale besparing van 1 miljard euro uit te komen.