AMSTERDAM - Minder mensen moesten vorig jaar gedwongen hun huurhuis verlaten. In 2005 werden 8100 huurders hun huis uitgezet, vorig jaar daalde dit aantal tot 7500 huisuitzettingen. Dat bleek uit de maandag gepubliceerde Aedes Bedrijfstakinformatie 2006.

De afname is te danken aan woningcorporaties die vroegtijdig een betalingsachterstand signaleren. Hierdoor kunnen bewoners nog worden geholpen voordat het te laat is, aldus de vereniging van woningcorporaties Aedes.

Huurachterstand

In veruit de meeste gevallen, 79 procent, was een huurachterstand de reden voor de huisuitzetting. Andere redenen waarvoor mensen uit hun huurwoning werden gezet, waren ernstige overlast (vijf procent) en wietteelt (drie procent). Rechters gaven er vorig jaar 18750 keer hun toestemming voor om bewoners uit hun huis te plaatsen. In 7500 van de gevallen kwam het daadwerkelijk tot een huisuitzetting.

De Bedrijfstakinformatie is een jaarlijks terugkerende publicatie van Aedes vereniging van woningcorporaties waarin een beeld wordt gegeven van trends en ontwikkelingen in de corporatiebranche.