BRUSSEL - Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) wil de nationale betaalpassen terug. Ze heeft banken daartoe maandag opgeroepen. De nationale of regionale passen moeten zorgen voor meer concurrentie tussen de passen.

Ze vreest dat anders in Europa slechts een of twee bedrijven alle betaalpassen uitgeven.

Kroes zei dat maandag in het Europees Parlement. Banken vervangen nu nationale passen door duurdere passen voor de hele EU. Feitelijk blijven daardoor alleen Mastercard (Maestro) en eventueel ook Visa (V-pay) over als aanbieders.

Concurrentie

Kroes: "Dat betekent minder concurrentie, met allerlei negatieve gevolgen. En dat wil ik niet laten gebeuren."

Consumenten en winkeliers klagen al enige tijd dat ze Mastercard meer moeten betalen voor pasbetalingen. De banken zeggen dat ze gedwongen worden door EU-regels voor betaalverkeer, de SEPA-regels.

Kroes bestrijdt die uitleg: "Het is onnodig de betaalpassen te vervangen door passen die in de hele EU te gebruiken zijn", zegt ze. "Een pas moet alleen technisch en commercieel geschikt zijn om overal geaccepteerd te worden."

Afbetaling

Het Platform Detailhandel waarschuwde onlangs dat Nederlandse winkeliers 14 cent moeten gaan afdragen voor een pasbetaling met Maestro (Mastercard). Nu is dat 5 cent.