HAARLEM - Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) steunt met 3 miljoen euro werkgevers die in de regio met elkaar willen samenwerken om ziek en met werkloosheid bedreigd personeel aan het werk te houden.

Als lichtend voorbeeld geldt het Poortwachterscentrum in de kop van Noord-Holland, waar ondernemers sinds eind 2003 met succes 800 werknemers hebben uitgewisseld die anders op straat kwamen te staan.

Sindsdien zijn er vier van dergelijke Poortwachterscentra bij gekomen in het land. Donner zei maandag tijdens een zogeheten matchbijeenkomst in Haarlem, waar werkgevers uit de regio vacatures en personeel proberen te 'matchen', ondernemers te willen helpen meer van dergelijke samenwerkingsverbanden op te zetten.

Opstartsubsidie

De CDA-bewindsman trekt voor de opstartsubsidie eenmalig 3 miljoen euro uit voor de periode 2008-2009. Hiermee kunnen maximaal dertig centra, voor 100.000 euro per centrum per regio, opgericht worden die na 2009 financieel zelfstandig draaien. Met de investering komt Donner tegemoet aan een motie van Tweede Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Ton Heerts (PvdA).

De twee regeringspartijen vroegen eerder dit jaar aandacht voor de Poortwachterscentra, omdat - vooral kleine - bedrijven vaak moeite hebben om voor gehandicapt of chronisch zieke werknemers binnen hun organisatie passende functies te vinden. Terwijl het voor een ander bedrijf in de buurt die moeite heeft om vacatures te vervullen, juist bruikbaar personeel kan zijn.