AMSTERDAM - Echt snel rijden de hogesnelheidstreinen nog altijd niet in Nederland, maar vanaf 7 december gaan de Nederlandse Spoorwegen wel aan de slag met het nieuwe bedrijfsonderdeel NS Hispeed.

De opvolger van NS Internationaal organiseert treinreizen met de hogesnelheidstreinen Thalys, ICE International, Eurostar en TGV. Maandagochtend werd op Amsterdam CS de nieuwe website nshispeed.nl geintroduceerd en werd in Rotterdam CS een luxe wachtruimte geopend.

Dat alles gebeurt in afwachting van de komst van treinen op HSL Zuid, de nieuwe spoorverbinding waar treinen op termijn 300 kilometer per uur moeten kunnen rijden. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat die vanaf 9 december in de nieuwe dienstregeling zouden worden opgenomen, maar dat is niet gelukt wegens problemen met het treinbeveiligingssysteem ERTMS en vertraging met de levering van snelle treinen.

Eurlings

Op dit moment verwachten minister Camiel Eurlings van Verkeer en de Nederlandse Spoorwegen dat er op zijn vroegst in het najaar van 2008 treinen over het trace van HSL Zuid zullen razen.

De hsl-stations Amsterdam CS, Rotterdam CS en Schiphol krijgen vaste vertrekperrons voor de snelle treinen. Dit soort stations krijgen 'lounges' waar treinreizigers comfortabel kunnen verblijven of vergaderen in afwachting van hun internationale trein.

Parkeren

De website van NS Hispeed biedt allerhande informatie, onder meer over parkeren en andere faciliteiten bij de stations. Ook is het mogelijk om tickets te boeken en die zelf thuis uit te printen.

"Wij verwachten met deze nieuwe services en straks de hogesnelheidstrein ook in Nederland, 24 miljoen reizigers te gaan vervoeren in 2011, 40 procent hiervan reist nu met de auto, aldus commercieel directeur Jan-Willem Siebers van NS Hispeed.