TILBURG - Zorgverzekeraar CZ en de gemeente Tilburg betalen of reduceren de schuld die honderden Tilburgse minima hebben overgehouden aan te hoge incassoberekeningen voor de collectieve zorgpremie.

In totaal gaat het om bijna 140.000 euro, blijkt uit een besluit van het Tilburgse college. Schulden boven 1200 euro worden helemaal kwijtgescholden door de verzekeraar met een bijdrage van de gemeente. Schulden onder de 1200 euro worden teruggebracht tot 600 euro.

Ongeveer 10 procent van de Tilburgse minima voor wie de goedkope collectieve zorgpremie is bedoeld, kwam in oktober in de problemen omdat de administratie van de gemeente en CZ niet op elkaar zijn aansloten. Als gevolg daarvan stuurde CZ in september van dit jaar naar een aantal inwoners een rekening over het jaar 2006.

Enkele tientjes

De bedragen varieerden van enkele tientjes tot meer dan 2000 euro. Tegelijkertijd had de gemeente Tilburg al die tijd geld ingehouden op de uitkering om de zorgpremie te betalen.

Ook kwam het voor dat CZ declaraties voor medische behandelingen naar klanten terugstuurde omdat ze volgens de administratie geen zorgpremie hadden afgedragen, terwijl dat wel het geval was. De gemeente benadrukt dat niemand onverzekerd is geweest.