AMSTERDAM - De uitzenders Randstad en Vedior hebben een voorwaardelijk akkoord bereikt over een fusie. Randstad brengt een bod uit in contanten en aandelen dat Vedior tegen de huidige aandelenkoers waardeert op circa 3,3 miljard euro. Dat maakten de twee bedrijven, die vorige week al meldden met elkaar in gesprek te zijn, maandag bekend.

Randstad biedt 9,50 euro in contanten per aandeel en een eigen aandeel per drie aandelen Vedior. Dat kwam neer op 20,19 euro per aandeel (3,5 miljard euro in totaal) tegen de slotkoers van Randstad op donderdag.

Omdat het aandeel Randstad maandagochtend met 11,5 procent kelderde, is de waarde van het bod inmiddels gezakt tot circa 18,97 euro per aandeel of in totaal 3,3 miljard euro.

Acquisitie

Randstad daalde op de beurs onder meer omdat het bedrijf 57 miljoen nieuwe aandelen wil uitgeven om de acquisitie te bekostigen. Het moet circa 1,7 miljard euro in contanten op tafel leggen. Het aandeel Vedior, dat vrijdag al 40 procent steeg toen bekend werd de twee bedrijven spraken over een fusie, werd maandagochtend nog eens bijna 8 procent meer waard.

Als de overname slaagt, ontstaat naar omzet gemeten de op een na grootste uitzender ter wereld. Randstad en Vedior (nu de nummers drie en vier) hebben een gezamenlijke jaaromzet van ruim 17 miljard euro.

Adecco

Alleen het Zwitserse Adecco is groter met een jaaromzet van ruim 21 miljard euro. De combinatie passeert het Amerikaanse Manpower, dat nu de wereldwijde nummer twee is.

Randstad en Vedior hebben in Nederland een marktaandeel van in totaal ongeveer 44 procent. Daarnaast kan de combinatie marktleider worden in België, Duitsland, Portugal, Polen, Canada en groeimarkt India. In tegenstelling tot sommige analisten verwacht bestuursvoorzitter Ben Noteboom van Randstad niet dat de overname van Vedior zal leiden tot mededingingsproblemen.

Winst

Noteboom zei verder dat de acquisitie van Vedior, die naar verwachting in het voorjaar van 2008 wordt afgerond, direct zal bijdragen aan de winst per aandeel. De twee ondernemingen denken door samen te gaan jaarlijks voor belastingen 100 miljoen euro te kunnen besparen, onder meer door de samenvoeging van hun hoofdkantoren. Dat leidt echter niet tot gedwongen ontslagen, aldus Randstad en Vedior in een gezamenlijk persbericht.

Noteboom behoudt ook na de geplande overname van Vedior de dagelijkse leiding bij het uitzendconcern. Topman Tex Gunning van Vedior vertrekt zodra de integratie van de twee bedrijven is afgerond.

Randstad en Vedior maken deel uit van de AEX-hoofdindex in Amsterdam, waarin de belangrijkste beursgenoteerde ondernemingen zijn opgenomen. Als de overname doorgaat, is Vedior het derde hoofdfonds dat in korte tijd van de beurs verdwijnt.

ABN Amro

Eerder dit jaar viel ABN Amro in handen van Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander. Het Franse Danone nam Numico over.