LONDEN - De Britse premier Blair zal zijn "grote populariteit" na het einde van de oorlog in Irak gebruiken om de euro er bij de rest van zijn regering en de Britse bevolking door te drukken. Dit schrijft een volgens waarnemers goed ingevoerde politieke analist het Britse boulevardblad The Sun op maandag.

Blair zou zelfs bereid zijn om zijn minister van Financiën, Gordon Brown, te ontslaan als deze dwars zou gaan liggen. Brown moet voor juni een rapport produceren met daarin de antwoorden op vijf cruciale 'eurotest-vragen'. Het gaat er onder meer om of een eventuele Britse toetreding tot de Europese Monetaire Unie goed is voor werkgelegenheid, het inversteringsklimaat en of de Britse economie flexibel genoeg is om de verandering op te vangen.

Als Brown positieve antwoorden op deze vraagstukken presenteert, dan zou Blair hem willen steunen in zijn ambities om de volgende premier te worden, aldus The Sun. De Labourregering heeft al eerder laten weten voorstander te zijn van toetreding tot de EMU, mits de vijf 'eurotesten' postitief uitvallen.