DELFT - Nederlanders besteden dit jaar flink meer dan vorig jaar aan Sinterklaasaankopen. Gaven Nederlanders vorig jaar 760 miljoen euro uit aan cadeautjes, dit jaar komen de verwachte uitgaven op 820 miljoen euro.

Dat zegt de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland op basis van een enquête onder de bij haar aangesloten branches. De winkelraad verwacht overigens dat de detailhandel met kerst nog meer verkoopt.

De sintaankopen worden vooral gedaan bij speelgoedzaken. Populairste item blijft Lego, met name de cityline, met vlak daarachter Playmobil (circusthema). Bordspellen lopen prima, met name Het Huis Anubis, dat is uitgeroepen tot Speelgoed van het Jaar.

Elektronisch

Net als voor volwassenen is de digitale camera, maar nu speciaal voor kinderen, niet aan te slepen. Net als vorig jaar zijn de Wii en de DS Lite (Ninento) ontzettend gewilde cadeaus. Verwacht wordt dat deze trend van meer elektronisch speelgoed zich doorzet richting de kerst.

Navigatiesystemen lopen hard en de iPod blijft immens populair. Opvallend in de iets kleinere cadeaus zijn de digitale fotolijstjes in alle soorten en maten en ook het innovatieve Wake-up light is bijna niet aan te slepen, aldus de winkelraad.

Kerst

Opvallend noemt de raad de verwachting dat het aantal kerstverkopen sterk zal toenemen. Veel orders voor LCD-TV's en laptops worden nu al geplaatst. Ook DVD-harddiskrecorders blijven goed lopen.

Opvallende stijger voor de kerst zijn de espressoapparaten en zogenoemde 'funcooking-apparatuur' zoals van tafelgrills en gourmetsets.