SCHIPHOL - De Centrale Ondernemingsraad van Schiphol zet vraagtekens bij de hogere beloning voor de luchthavendirectie nu het bedrijf op de kosten moet letten. De top verdiende vorig jaar tot 30 procent meer, aldus de COR maandag.

Schiphol moet bezuinigen wegens dalende passagiersaantallen door de oorlog in Irak en de uitbraak van de longziekte SARS. De luchthaven stelt onder meer investeringen uit, heeft een vacaturestop ingevoerd en beperkt de inhuur van externe krachten. Bovendien stelt Schiphol alle kosten ter discussie, aldus COR-voorzitter O. Weernink.

Deze maatregelen hebben volgens de ondernemingsraad voor onrust onder het personeel gezorgd. "Om de steun van het personeel te krijgen, moet de directie het goede voorbeeld geven", zei Weernink. Vorig jaar verdiende Schiphol-directeur Cerfontaine .000 euro. Het jaar daarvoor was dat nog 466.000 euro. De COR valt bovendien over de verhoging van het dividend voor aandeelhouders van 25 naar 30 procent.

Volgens de COR had Schiphol vorig jaar al kunnen zien aankomen dat het dit jaar niet voor de wind zou gaan. Bovendien hing de oorlog in Irak al lange tijd in de lucht, aldus Weernink. "Waarom heeft de directie toen geen geld opzij gezet om de klap op te vangen in plaats van nu plotseling te bezuinigen?", zei de voorzitter.

Ondanks de bezwaren ziet de COR wel in dat Schiphol op de kosten moet letten. De luchthaven noteerde eind maart een daling van 66 procent in het aantal reizigers naar het Midden-Oosten sinds het begin van de oorlog in Irak. Mede door de uitbraak van SARS vertrokken de afgelopen tijd 25 procent minder mensen naar het Verre Oosten. Op de transatlantische routes, onder meer naar de Verenigde Staten, werd 16 procent minder passagiers geteld.