AMSTERDAM - Bijna de helft van de Nederlanders zegt vanwege het broeikaseffect nu en dan de auto te laten staan of spaarlampen te gebruiken. De helft van deze klimaatbewuste Nederlanders levert daar ook daadwerkelijk geld op in.

Dat blijkt uit een enquête van TNS NIPO in opdracht van de Volkskrant.

De enquête werd gedaan aan de vooravond van de internationale klimaatconferentie op Bali, die maandag begint en streeft naar een klimaat-agenda voor na 2012. Voor de enquête werden 675 mensen van 18 jaar of ouder ondervraagd.

Zorgen

Uit de peiling blijkt dat bijna driekwart zich in enige mate zorgen maakt over klimaatverandering. Ongeveer een op de tien Nederlanders denkt dat er niks aan de hand is, of weet dat niet.

Zes op de tien denkt dat ze zelf iets aan klimaatverandering kunnen doen. Van de mensen die denken dat aan het broeikaseffect iets te doen is, geeft ruim 40 procent aan daar ook zelf voldoende aan te doen.

Bijna de helft zegt niet genoeg te doen, maar ook niet weinig. Een kleine 10 procent doet naar eigen zeggen te weinig aan klimaat.

Aanpassen

Een meerderheid van de ondervraagden denkt dat terugdringen van de uitstoot van broeikasgas niet voldoende is en vindt ook aanpassen aan klimaatverandering van belang.

Mensen die klimaatverandering zien als een natuurverschijnsel leggen de nadruk op aanpassingen. Wie de mens als oorzaak ziet, noemt uitstootbeperking vaker belangrijk.