AMSTERDAM - De meeste Europese beurzen zwalkten maandag rond het slot van vrijdag. De indices openden hoger, gingen vervolgens alsnog in het rood, maar kregen tegen de middag weer vaste grond onder de voeten. Het was kenmerkend voor de belegger met weinig houvast. Ze waren vooral in afwachting van kwartaalcijfers die later deze week verschijnen.

Beursstemming (video): Onzekere beleggers zetten Damrak lager.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Winst Albert Heijn onder druk.
Cijfer Crucell beter dan verwacht en Scala geeft een winstwaarschuwing over het eerste kwartaal af.

In Amsterdam noteerde de AEX-index een winstje van 0,25 punten (0,1 procent) op 276,44. Grootste verliezer was Ahold. Het supermarktconcern raakte meer dan 5 procent kwijt door het nieuws dat leverancier Unilever niet akkoord gaat met latere betalingstermijnen die Ahold wil invoeren. Unilever zelf herstelde van eerdere verliezen op de ochtend en dikte 0,4 procent aan.

Onder de dalers bevond zich ook Philips, met een koersdaling van ,2 procent. Dinsdag publiceert het elektronicaconcern zijn kwartaalcijfers. Akzo Nobel komt een dag later met zijn kwartaalrekening. Het chemieconcern viel 0,6 procent terug. ASML, dat als derde AEX-fonds deze week zijn cijfers prijsgeeft, daalde ,6 procent.

Koninklijke Olie

Koninklijke Olie gaf licht terrein prijs. De olieprijzen blijven dalen nu het erop lijkt dat de oorlog in Irak op zijn einde loopt en het land weer olie gaat exporteren. Het aandeel Koninklijke stond aan het einde van de ochtend 0,4 procent lager.

De andere beurzen beleefden ook een warrige ochtend. Londen stond tegen het middaguur weer op winst, van 0,3 procent. Parijs was nagenoeg onveranderd. Voor de beurs van Frankfurt stond een verlies van 0,25 procent op de borden.

Dat Londen zijn winst vasthield, was te danken aan onder meer mmO2. Dit telecomconcern verkoopt zijn Nederlandse divisie voor 25 miljoen euro. De beleggers zagen daar wel brood in en beloonden de transactie met een koerswinst van 4 procent, goed voor de eerste plek in de beursindex. Verder was chipproducent ARM 1 procent hoger na kwartaalcijfers die in goede aarde bleken te vallen.

Op de Duitse beurs was Allianz onveranderd. De verzekeraar liet weten met zijn eerder aangekondigde aandelenemissie 4,4 miljard euro te willen binnenhalen. Eerder was sprake van een geplande opbrengst van 3,5 à 4 miljard euro.

Allianz had een verdeeld effect op de financiële waarden. In Amsterdam stonden ABN Amro en Fortis iets lager. ING en Aegon daarentegen noteerden winst.

Euro

De euro was met 1,0745 dollar iets lager dan de 1,0760 dollar van vrijdag. Tegenover het pond sterling begon de koers op 0,6820. Ook dat was wat lager dan de 0,6850 pond bij het eind van de handel van vorige week vrijdag.