AMSTERDAM - De twee grootste uitzenders van Nederland, Randstad en Vedior, willen mogelijk samengaan. Zij voeren gesprekken die kunnen leiden tot een bod van Randstad op Vedior. Dat maakten de twee bedrijven vrijdag bekend.

Daarmee zou naar omzet gemeten de op een na grootste uitzendorganisatie ter wereld ontstaan. De oriënterende gesprekken met Randstad verlopen volgens Vedior in "een vriendelijke sfeer".

Hoeveel Randstad bereid is te bieden is niet bekendgemaakt, wel dat een eventueel bod voor het grootste deel uit eigen aandelen zal bestaan. Gemeten naar de slotkoers van donderdag is Vedior circa 2,14 miljard euro waard. Het aandeel steeg vrijdag met 40 procent.

Voorkennis

Die explosieve koersstijging begon al in de ochtendhandel, enkele uren voordat Vedior en Randstad bekendmaakten met elkaar in gesprek te zijn. Er werden bovendien uitzonderlijk veel aandelen Vedior verhandeld, waarop beursbedrijf Euronext de handel stillegde. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoekt of er sprake is geweest van handel met voorkennis.

De fusie tussen Randstad en Vedior kan stuiten op tegenwerking van de mededingingsautoriteiten. Volgens analist Johan van den Hooven van het effectenhuis Theodoor Gilissen zal de combinatie na een fusie waarschijnlijk activiteiten moeten afstoten om het marktaandeel in Nederland te verkleinen. Vedior heeft ongeveer 8 procent van de thuismarkt in handen, Randstad circa 40 procent.

Aandelenemissie

Van den Hooven denkt dat Randstad rond de 4 miljard euro zal moeten neertellen voor Vedior. Daarvoor zal het bedrijf volgens de analist een behoorlijke aandelenemissie moeten doen.

Ook acht hij het mogelijk dat er buitenlandse kapers op de kust zijn. Ook het Amerikaanse Manpower en het Zwitserse Adecco zouden in Vedior geïnteresseerd kunnen zijn.

Ranglijst

Randstad en Vedior zijn nu wat omzet betreft de nummers drie en vier op de wereld. Bij een fusie passeren zij Manpower op de ranglijst. Hun verwachte omzet in 2007 is bij elkaar opgeteld ongeveer 17,6 miljard euro.

Voor Manpower voorzien analisten een jaaromzet van omgerekend circa 13,8 miljoen euro. Adecco blijft de grootste met een verwachte omzet van 21,3 miljard euro.

Hoofdfonds

Randstad en Vedior maken deel uit van de AEX-hoofdindex in Amsterdam, waarin de grootste beursgenoteerde ondernemingen zijn opgenomen. Als de overname doorgaat is Vedior het derde hoofdfonds in korte tijd dat van de beurs verdwijnt.

Eerder dit jaar viel ABN Amro in handen van Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander. Het Franse Danone kocht Numico.