ZAANDAM - Ahold-dochter Albert Heijn kampt met tegenvallende omzetten en een dalend marktaandeel, aldus Het Financieele Dagblad op basis van bronnen rond het supermarktbedrijf.

Bekijk video

In de eerste periode van dit jaar lagen de omzetten gemiddeld op 96 tot miljoen euro per week tegen een geplande omzet van 103 tot 104 miljoen, aldus het FD. De marge ligt 2 tot 3 procent onder de begroting, waardoor de winst elke week 5 miljoen euro achterblijft bij de verwachting.

Door de economische malaise en de spanningen in Irak zouden klanten minder besteden, aldus de krant. De prijzenslag die in de eerste maanden van het jaar woedde, had een negatief effect op de marge. Albert Heijn deed voor het eerst mee aan de slag.

Albert Heijn zou 7 tot 8 procent achterlopen op het door het hoofdkantoor goedgekeurde budget. 'Investeringen worden uitgesteld en op het hoofdkantoor wordt binnenkort rigoureus gereorganiseerd, waarbij ongeveer 200 van de 1.000 banen verdwijnen', aldus een ingewijde.

Volgens het FD drukkken de achterblijvende verkopen bij Albert Heijn het concernresultaat op jaarbasis met 200 miljoen euro. In 2002 haalde Albert Heijn een resultaat van circa 250 miljoen euro.