AMSTERDAM - Een deel van vermogend Nederland wil volgend jaar een belastingvlucht naar het buitenland maken. Zeker 4 procent overweegt in ieder geval in 2008 fiscaal de grens over te gaan om daar belastingplichtig te worden.

Dat blijkt uit onderzoek van Ruigrok NetPanel in opdracht van het tijdschrift Miljonair. De studie is gehouden in het kader van de presentatie van de Finance Guide 2008, een nieuwe uitgave van het blad. Het onderzoek is uitgevoerd onder 480 mensen met een inkomen van minimaal 2,5 tot 3 keer modaal.

Volgens de onderzoekers zijn het vooral de allerrijksten die de geldwagen voor willen laten rijden om af te zijn van het nivelleringsbeleid van het kabinet. "Zeker 9 procent trekt de grens over", verklaart Onno Aerden, hoofdredacteur Miljonair.

"Het valt op dat hoe rijker de mensen, hoe sneller ze willen verkassen." Tweederde van de welgestelden (64 procent) verwacht immers dat het financiële beleid van minister Bos en de zijnen "negatieve gevolgen" heeft voor de eigen positie.

Gouden emigratiegolf

"Er lijkt sprake van een gouden emigratiegolf, maar zonder belastingen gaat het ook niet, blijkt uit ons onderzoek. De rijken zien zo'n 22 procent van het vermogen als redelijke belastingdruk", aldus Aerden.

Dat geld zou dan vooral moeten gaan naar betere zorg, vindt 43 procent en beter onderwijs, stelt 31 procent. "Het is opvallend dat verbetering van veiligheid en infrastructuur de rijke Nederlanders nauwelijks als een uitgavendoel voor de Staat zien. Kennelijk vertrouwt men op de marktwerking."

Beleggen

Uit het onderzoek blijkt verder dat beleggen de grote sleutel tot financiële groei is. Meer dan de helft van de mannen belegt, tegenover vier op de tien vermogende vrouwen. Aerden: "Vrouwen beleggen opvallend veel 'veiliger'. Niet minder dan de helft kiest voor vastrentende waarden als obligaties tegen één op de drie mannen."

Maar niet alleen de beurs biedt voldoening, ook het goede doel hoort daar bij. De helft van vermogend Nederland stort tussen 1 en 4 procent van het vermogen aan dergelijke doelen, 4 procent schudt zelfs minstens een tiende van de portemonnee leeg. Overigens denken de rijken wel dat het eigen vermogen in 2008 verder stijgt, ondanks de vrees voor het kabinetsbeleid.

Seksleven

Wat de geluksbeleving betreft geeft vermogend Nederland zich dan ook een 7,9. De oorzaak daarvan is naast een goede eigen gezondheid, het welzijn van dierbaren en een rijk sociaal leven ook een goed seksleven. "Voor een op de drie vermogende vrouwen is seks nagenoeg niet van belang voor een gelukkig leven. Driekwart van de mannen met geld prefereert amoureuze hoogtepunten boven zo iets als 'een rijk sociaal leven'.