AMSTERDAM - Een omzetwaarschuwing donderdag voorbeurs heeft telecom- en kabelbedrijf Versatel op het Damrak weinig goed gedaan. Bij de opening van de handel leverde het aandeel 2,5 procent in op ,17 euro. Daarmee was Versatel de grootste daler onder de hoofdfondsen.

Bekijk video

De AEX-index, de belangrijkste beursgraadmeter, sprokkelde er in de eerste minuten 0,17 procent bij op 488,47 punten. Daarmee lijkt de Amsterdamse beurs een vervolg te geven aan het herstel dat de beurzen in New York woensdagavond uiteindelijk nog een slotwinst opleverde.

Europese beurzen

De grote effectenbeurzen in Europa beleefden donderdag een pover handelsbegin. De oorzaak daarvan was te vinden in New York, waar woensdag Wall Street een weinig overtuigend handelsverloop kende. De Europese beleggers konden ook geen inspiratie halen uit de eerder op dag gesloten beurzen in Azië.

Op de Londense effectenbeurs deed de FTSE-index het in de ochtend een kleine 0,2 procent beter. Eenzelfde stijging was weggelegd voor de DAX-index in Frankfurt. In Parijs liet de CAC-index een stijging aantekenen van nog geen 0,1 procent.

Azië

Winstnemingen hebben de effectenbeurs in Tokio donderdag een stevig verlies bezorgd. De Nikkei-index daalde met ,07 punten tot 10.433,45, hetgeen neerkomt op een daling van 3,4 procent. Daarmee is de stijging van woensdag van 3,1 procent geheel tenietgedaan.

De andere beurzen in Azië waren net als die van Tokio lager. In Zuid-Korea daalden de koersen met 0,7 procent. In Hongkong eindigde het koersgemiddelde 2,7 procent lager. In Australië werd de handel afgesloten met een verlies van 0,2 procent.

Euro

De euro was hoger op een koers van 0,8970 dollar. Het slot van woensdag bedroeg 0,8945 dollar. De Amerikaanse munteenheid stond op f 2,4550 na op de voorgaande dag te zijn uitgekomen op f 2,4630. Voor het pond sterling gold een koers van f 3,5485. De slotkoers van woensdag was uitgekomen op f 3,5605.