Jenever krijgt beschermde geografische aanduiding
Een gepland besluit maandag in Brussel moest worden uitgesteld, omdat de tekst nog niet in alle 23 officiële talen van de EU klaar was. Een woordvoerder van minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft dat maandag gemeld.
Nederland heeft van oudsher enkele grote jeneverstokerijen, onder meer in Schiedam, Amsterdam en Groningen. In België is Hasselt de bekendste stad voor deze sterke drank.
Een glaasje jenever (ook wel neut of pikketanissie genoemd) heeft minstens 35 procent alcohol. Jonge jenever is de meest gedronken sterkedrank in Nederland: 170.000 hectoliter in 2005, volgens cijfers van het Productschap Dranken.
Middeleeuwen
Jenever ontstond in de middeleeuwen bij het zoeken naar medicijnen: de geneeskrachtige jeneverbes werd toegevoegd aan brandewijn. Tegenwoordig dient graan (graanjenever) of melasse uit de suikerindustrie als grondstof voor de alcohol van jenever.
Toenmalig minister Cees Veerman (Landbouw) opperde een jaar geleden bij zijn EU-collega's om jenever tot beschermd product te verklaren. Niemand had bezwaar, ook bij wereldhandelsorganisatie WTO klonk geen protest.
Veel andere landen zijn zelf bezig om bepaalde streekproducten te laten beschermen. Griekenland heeft het alleenrecht op ouzo vastgelegd en Frankrijk claimt bepaalde soorten rum.
Aardappels
Het besluit maandag valt in de marge van een EU-akkoord over wodka. De sterkedrank mag voortaan alleen gemaakt worden van aardappels en graan. Bij wodka van andere grondstoffen zoals druiven of suikerbieten moet het etiket dat vermelden.
Aanvankelijk wilden wodkastokende EU-landen een verbod op andere grondstoffen dan graan en aardappels. Ze wilden zo Russische concurrentie uitschakelen die veelal andere stoffen gebruikt. Maar voor zo'n vergaande maatregel was geen meerderheid.