HAARLEM - Makelaar in marketinginformatie VNU ziet de resultaten niet verder verslechteren na de winstwaarschuwing die het 5 oktober afgaf. Dat heeft de onderneming donderdag gemeld in een tussentijds bericht.

VNU denkt dat de nettowinst per aandeel over 2001 tussen de 0 en procent lager ligt in vergelijking met vorig jaar. De onderneming heeft grote belangen in de Verenigde Staten en lijdt onder de verminderde belangstelling voor vakbeurzen en de afnemende vraag naar advertenties.

Ook in Europa is de advertentiemarkt afgenomen. Verder staan de resultaten van de Europese vakbladen volgens VNU onder druk. Verschillende aanvullende maatregelen hebben de kosten van het concern met 35 miljoen euro teruggebracht.

In het bericht zegt VNU dat de boekwinst op de verkopen van de tijdschriften aan het Finse Sanoma en de educatieve informatie aan investeerder 3i uitkomt op ruim 1 miljard euro. De bedrijfsonderdelen brachten bijna 1,45 miljard euro op. Verder schrijft VNU maximaal 140 miljoen euro extra af op vaktijdschriften en op het meerderheidsbelang (65 procent) in NetRatings, een Amerikaans internet onderzoeksbureau.

VNU meldt verder dat bestuursvoorzitter R. van den Bergh naar New York vertrekt om zijn intrek te nemen in het VNU-kantoor aldaar. De hoofdkantoortaken worden zowel vanuit Haarlem als New York verricht.