EU-begroting voor 2008 naar 120 miljard

BRUSSEL - De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, heeft volgend jaar een bedrag van 120 miljard euro te besteden. Dat blijkt uit vrijdagavond laat gemaakte afspraken.

De begroting stijgt met 4,2 procent. Eens in de zeven jaar spreken de EU-landen af hoeveel de unie de komende zeven jaar mag besteden.

De begroting voor 2008 is iets hoger uitgevallen door extra kosten (370 miljoen euro) voor het Europees buitenlands en veiligheidsbeleid.

Kosovo

De EU heeft onder meer extra geld nodig voor een waarschijnlijke politiemissie in Kosovo. Die zal naar schatting zeker 160 miljoen euro gaan kosten.

De Europese Commissie besteedt ongeveer 90 procent van de begroting in de 27 lidstaten van de unie. Daarbij heeft 'Brussel' niet altijd goed zicht op hoe het geld wordt besteed.

Rekenkamer

De Europese Rekenkamer die dat controleert, moppert daar al meer dan tien jaar over. Zij weigerde daarom twee weken geleden voor het dertiende jaar op rij een goedkeurende verklaring af te geven over de EU-uitgaven in het voorbije jaar.

De commissie is op haar beurt weer boos op de Rekenkamer omdat die verzuimt te vermelden dat de geconstateerde 'onregelmatigheden' in de besteding van fondsen niet per definitie betekenen dat er fraude is gepleegd.

Verantwoording

Staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken vroeg vrijdag tijdens overleg met collega's in Brussel nog eens om aandacht voor een eerlijke verantwoording van de besteding van Europees belastinggeld. "Dat kan en moet beter. Alleen met een betrouwbare begroting win je het vertrouwen van de bevolking", zei Timmermans na afloop.

Minister Wouter Bos van Financiën was in mei de eerste vertegenwoordiger van een EU-regering die zelf naar Brussel kwam om de Rekenkamer te laten zien hoe Nederland de uniegelden in 2006 had besteed. Die lidstaatverklaring moet de Europese Rekenkamer helpen bij haar controlewerk.

Groot-Brittannië, Zweden en Denemarken beloofden het Nederlandse voorbeeld te zullen volgen. Ook het Europees Parlement wil dat de lidstaten zelf veel meer verantwoording afleggen over hoe ze EU-geld hebben uitgegeven.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie