Langere werkweek tegen lerarentekort

DEN HAAG - Leraren moeten langer voor de klas gaan staan. In het onderwijs moet een 40-urige werkweek de norm worden.

Samen met een duidelijke verhoging van de lerarensalarissen zijn dat de hoofdpunten uit de plannen van Onderwijsminister Ronald Plasterk om het dreigende tekort aan leraren het hoofd te bieden.

Bapo-regeling

Op dit moment kunnen leraren ouder dan 52 jaar met behoud van twee derde van hun salaris minder gaan werken. De leeftijdsgrens van deze zogeheten bapo-regeling wordt opgetrokken naar 60 jaar.

Plasterk wil dat oudere leraren de extra uren gaan besteden aan het begeleiden van jonge docenten. Overigens wil hij leraren niet gaan verplichten om elk wel 40 uur te draaien.

Salaris

De PvdA-minister trekt een bedrag oplopend tot ruim 1,1 miljard in 2020 uit om leraren voor het onderwijs te behouden.

Meesters en juffen op de basisschool krijgen er 6,5 procent bij. Docenten in het voortgezet onderwijs, waar de tekorten het hevigst gaan spelen, kunnen rekenen op 10 procent meer salaris.

Tijdelijke toeslag

Daarnaast krijgen leerkrachten in het voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs die op moeilijke scholen werken een tijdelijke toeslag van 5 tot 10 procent.

In het basisonderwijs mogen schoolleiders rekenen op een loonsverhoging van 275 euro per maand.

Studenten

De investeringen worden voor een tiende deel door studenten opgebracht. De komende tien jaar gaan de collegegelden jaarlijks met 22 euro omhoog. Daarbij stijgt het collegegeld nog eens met de inflatie.

Daar staat tegenover dat studenten met een aanvullende beurs dat bedrag kunnen bijlenen. Als zij na hun studie toch laagbetaald werk krijgen, hoeven zij dit deel niet terug te betalen, aldus Plasterk.

Studiebeurs

Daarmee zet Plasterk de eerste stappen richting een oude wens van de PvdA om van de hele studiebeurs een lening te maken.

Op die manier betalen mensen met een laag inkomen niet langer via de belasting mee aan de studie van welgestelden.

Rinnooy Kan

Alexander Rinnooy Kan, die Plasterk adviseerde over het lerarentekort, vindt het teleurstellend dat andere departementen niet hebben bijgedragen aan het budget voor de hogere salarissen voor leraren.

De sector is het met deze kritiek eens. Voor de rest zijn de scholen en universiteiten en de vakbonden over het algemeen te spreken over plannen van Plasterk. De studenten kunnen de verhoging van het collegegeld echter niet verkroppen.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie