WASHINGTON - De landen in het Midden-Oosten gaan door de oorlog in Irak een economisch moeilijke tijd tegemoet. Vooral Jordanië krijgt het zwaar. In plaats van een groei van 6 procent, zoals eerst werd verwacht, zal de economie daar dit jaar krimpen.

Die waarschuwing kwam vrijdag van de Wereldbank, aan de vooravond van de voorjaarsvergadering met het Internationaal Monetair Fonds in Washington.

Toeristen

Ook Egypte, Marokko, Tunesië, Libanon en Syrië zullen hinder ondervinden. Deze landen, die zelf geen olie exporteren, zullen met name in de toeristensector worden getroffen. Voor Syrië en Jordanië komt daar nog bij dat zij niet meer aan goedkope olie uit Irak kunnen komen.

Donderdag maakte de Wereldbank bekend onder voorwaarden akkoord te zullen gaan met leningen aan Irak. Het land moet eerst een internationaal erkende regering hebben en een oude schuld terugbetalen. De wederopbouw van het land gaat tientallen miljarden kosten.

Ondervoede kinderen

De Wereldbank gaf vrijdag bijzonderheden over de economische situatie in Irak. Het bruto binnenlands product, de som van alle goederen en diensten, is tussen 1980 en 2001 met tweederde gedaald naar 1200 dollar per hoofd van de bevolking. In dezelfde periode is het aantal ondervoede kinderen gestegen van 9 naar 20 procent, aldus schattingen van de Wereldbank.