Woningcorporaties verwerpen akkoord met Vogelaar

DEN HAAG - De woningcorporaties willen niet dat koepelorganisatie Aedes haar handtekening zet onder het onderhandelingsakkoord over de probleemwijken met minister Ella Vogelaar voor Wonen en Wijken.

Eerst moet het kabinet de belastingmaatregel voor de corporaties afzwakken. Dat heeft Aedes vrijdag gezegd.

Winstbelasting

De woningcorporaties zijn niet te spreken over het besluit van het kabinet om hen winstbelasting over al hun activiteiten te laten betalen. Van de corporaties vindt 94 procent dat onredelijk.

Voorzitter Willem van Leeuwen eist een gesprek over de uitwerking van het besluit van het kabinet over de zogeheten vennootschapsbelasting. Pas dan zouden de corporaties hun fiat over het akkoord kunnen geven.

Boosheid

Volgens Van Leeuwen heerst onder zijn leden "veel boosheid" over het feit dat het kabinet aan de ene kant van de woningcorporaties eist dat ze meebetalen aan het opknappen van de probleemwijken terwijl de regering aan de andere kantcorporaties als gewone commerciële bedrijven gaat behandelen door ze winstbelasting te laten betalen.

Juridische stappen

De leden hebben Aedes daarin de opdracht gegeven om "alle mogelijke middelen, waaronder juridische stappen, in te zetten" om de belastingplicht aangepast te krijgen.

Overigens verwerpen de woningcorporaties niet alle afspraken in het akkoord met Vogelaar. Zo is driekwart van de leden wel bereid om de komende tien jaar in totaal 2,5 miljard euro uit te trekken voor het verbeteren van de probleemwijken.

Verbetering

"We gaan verder met de verbetering van die wijken, 65 procent van de leden staat daar volop achter", stelt Van Leeuwen.

Bovendien geeft Aedes de garantie dat corporaties in de probleemwijken die te weinig geld voor de aanpak hebben, voor 750 miljoen bij de overige woningcorporaties terechtkunnen.

Vogelaar

Een woordvoerder van Vogelaar zegt dat de minister "blij" is met die toezegging. De bewindsvrouw kan gewoon door met haar aanpak van de veertig probleemwijken, luidt de conclusie.

De minister gaat Aedes binnenkort om verduidelijking vragen over de beslissing van de leden om niet in te stemmen met het gehele akkoord.

Aedes

Bij Aedes is het leeuwendeel van de ongeveer vijfhonderd corporaties in Nederland aangesloten. In de afgelopen weken heeft één woningcorporatie opgezegd in onvrede over de koers van Aedes, aldus Van Leeuwen. Hij wil echter geen naam noemen.

Tip de redactie