Goede leraar krijgt bonus

AMSTERDAM - Goede leraren krijgen in de toekomst een bonus. Leraren in achterstandswijken krijgen er vijf tot tien procent bij.

Schooldirecteuren in het basisonderwijs krijgen er 275 euro bruto per maand bij. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Aantrekkelijker

De maatregelen moeten ertoe leiden dat het beroep van leraar aantrekkelijker wordt. Dat is volgens het kabinet nodig om het lerarentekort op te vangen. De komende jaren zal driekwart van de huidige leraren in het voortgezet onderwijs vertrekken.

Minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) is lang op zoek geweest naar extra geld voor de leraren. Donderdag werd hij het eens over de financiering met zijn collega's in het kabinet. De maatregelen worden gefinancierd door een hoger collegegeld.

Collegeld

Dat gaat de komende tien jaar voor alle studenten met ongeveer twintig euro per jaar omhoog. Daar staat tegenover dat terugbetalingsregelingen voor studieleningen worden versoepeld.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt het goed dat leraren er geld bij krijgen, maar is minder te spreken over de manier waarop Plasterk dat financiert. Ook vindt de AOb dat de salarisverhogingen voor leraren te traag worden ingevoerd.

Tip de redactie